Σημαντική Υπέρβαση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2024
Οικονομία

Σημαντική Υπέρβαση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2024




Τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 αποκαλύπτουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 8.743 εκατ. ευρώ, αντί για τον αρχικό στόχο των 5.297 εκατ. ευρώ. Για την ίδια περίοδο το 2023, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 5.987 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 50.906 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.228 εκατ. ευρώ ή 2,36% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 49.330 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 4.246 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Ειδικότερα, οι πληρωμές στον Τακτικό Προϋπολογισμό καταγράφηκαν μειωμένες κατά 3.575 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού ορισμένων πληρωμών. Η αύξηση των πληρωμών τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους σημειώνει αύξηση κατά 461 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους έφθασαν τα 48.972 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2.599 εκατ. ευρώ ή 5,6% σε σύγκριση με το στόχο. Αυτή η υπέρβαση οφείλεται στην καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος και στις υψηλότερες εισπράξεις για το τρέχον έτος. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή των αυξημένων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο ανήλθε σε 3.597 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 697 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 8.743 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την ολοκληρωμένη εικόνα του προϋπολογισμού πιο ευνοϊκή από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι μέρος των διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, επηρεάζοντας την αξιολόγηση των εσόδων.

Αξιοσημείωτες είναι και οι μεταβιβαστικές πληρωμές, όπως η υποστήριξη 130 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα και η επιχορήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για την προμήθεια φαρμάκων και άλλες ανάγκες. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων θα διευκρινιστεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Πηγή: news.gr