Σταθερή η ζήτηση για δάνεια στην ελληνική αγορά κατά το τέλος του 2024
Οικονομία

Σταθερή η ζήτηση για δάνεια στην ελληνική αγορά κατά το τέλος του 2024




Αμετάβλητη αναμένουν οι τράπεζες ότι θα παραμείνει η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Όσον αφορά στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το β΄ τρίμηνο. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αυτή η σταθερότητα θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2024. Η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητη και αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα στο επόμενο τρίμηνο.

Σχετικά με τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων και της αναμονής των νοικοκυριών για την ανακοίνωση του επιδοτούμενου προγράμματος «Σπίτι μου II». Αντίθετα, η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν η ίδια. Για το δ΄ τρίμηνο του 2024, η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης των δανείων παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κι αυτό ισχύει και για τους συνολικούς όρους χορήγησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί και κατά το δ΄ τρίμηνο του 2024. Η αναλογία των απορριφθέντων αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια παρέμεινε επίσης στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: news.gr