Τίτλος: Θετικές Προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία και τη Μείωση του Ελλείμματος στο Ισοζύγιο Συναλλαγών
Οικονομία

Τίτλος: Θετικές Προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία και τη Μείωση του Ελλείμματος στο Ισοζύγιο Συναλλαγών




Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη υψηλότερη από αυτήν της Ευρωζώνης, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2025, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Ειδικότερα, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% φέτος και κατά 2% το 2025, σε σύγκριση με ρυθμό αύξησης 0,8% και 1,2% αντίστοιχα για την Ευρωζώνη.

Η μείωση της ανεργίας φαίνεται να είναι επίσης θετική, καθώς προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από το 11,1% το 2023 σε 10,5% φέτος και 10,1% το 2025. Αντιστρόφως, στην Ευρωζώνη αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση της ανεργίας στο 6% φέτος, με μελλοντική μείωση στο 5,8%.

Η κατάσταση του πληθωρισμού για την ελληνική οικονομία δείχνει μια προοπτική σταθερότητας, με τις προβλέψεις να τονίζουν ότι θα είναι 2,9% φέτος και 2% το 2025, συγκριτικά με 2% και 2,1% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει από το 6,8% του ΑΕΠ το 2023, στο 6,5% φέτος και περαιτέρω στο 5,3% το 2025. Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, αναμένεται πλεόνασμα 3,1% και 3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι κίνδυνοι που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των περιοριστικών πολιτικών στο διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, η παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό κερδηθεί, με τις προβλέψεις να δείχνουν σταδιακή μείωση του γενικού πληθωρισμού στο 3,5% έως το τέλος του 2025.

Το ΔΝΤ προτείνει τρεις σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως: πρώτον, τη μείωση των επιτοκίων, που έχει ήδη ξεκινήσει, δεύτερον, τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για να διατηρηθεί η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και τρίτον, την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Η ανάγκη για εγρήγορση είναι επίσης απαραίτητη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού στις τιμές των υπηρεσιών.

Πηγή: news.gr