Αυστηροποίηση ποινών για παραβατικότητα και επαναφορά κλοπιμαίων στην Ελλάδα
Πολιτική

Αυστηροποίηση ποινών για παραβατικότητα και επαναφορά κλοπιμαίων στην Ελλάδα




Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μπαίνει τέλος στην ευνοϊκή διάταξη που επέτρεπε την απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι το θέμα της ανήλικης παραβατικότητας έχει απασχολήσει πολύ την κυβέρνηση και παρουσίασε προτάσεις για αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση, όπως ποινές για την οπλοκατοχή από νέους και φυλάκιση για επαναλαμβανόμενες αξιόποινες πράξεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα και κύρια τις οικογενειακές συνθήκες που οδηγούν σε παραβατικότητα. Υπογράμμισε ότι η οικογένεια είναι ο βασικός πυρήνας των παιδιών και ότι το κράτος δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Η ανάγκη προστασίας των ανηλίκων, ειδικά των θυμάτων, είναι επιτακτική, με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «stop bullying» που ήδη έχει κερδίσει τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια νέα εφαρμογή με τίτλο Safe Youth, μέσω της οποίας οι νέοι θα μπορούν να ειδοποιούν την αστυνομία αν νιώθουν σε κίνδυνο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σύντομα, ενισχύοντας την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων.

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αναλύοντας τις θετικές εξελίξεις στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, καθώς και τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Πληροφορίες για προσλήψεις σχεδόν 20.000 ατόμων το 2025 στον τομέα της Υγείας, της ΕΛΑΣ και άλλων υπηρεσιών ενίσχυσαν την εικόνα μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Παράλληλα, η υπουργός θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της πολιτικής στέγης για τις νέες οικογένειες. Η ρύθμιση των κατακόκκινων αγροτικών δανείων θα προσφέρει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς και συνεταιρισμούς, απελευθερώνοντας υποθηκευμένη γη.

Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά στη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Οι αλλαγές στα διόδια και η εξασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου σε έκτακτες συνθήκες καταδεικνύουν τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της υποδομής και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πηγή: news.gr