Αυστηροποίηση των ποινών για τη βία μεταξύ ανηλίκων και οι αντιδράσεις της Νέας Αριστεράς
Πολιτική

Αυστηροποίηση των ποινών για τη βία μεταξύ ανηλίκων και οι αντιδράσεις της Νέας Αριστεράς




Αιχμηρό σχόλιο του κόμματος Νέα Αριστερά που αναφέρεται στα μέτρα για τη βία μεταξύ ανηλίκων, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν «αυστηροποίηση των ποινών για μαθητές και γονείς», καθώς και αύξηση της καταστολής και της τεχνολογικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με την Νέα Αριστερά, η κυβέρνηση εστιάζει σε αναχρονιστικά μέτρα που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, ενώ υπονομεύει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των αιτίων που οδηγούν στη βία.

Το κόμμα τονίζει ότι «η πραγματικότητα στις σχολικές αίθουσες είναι χάλια». Καθώς η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, υπάρχουν ήδη 1.000 συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων για την «εξοικονόμηση πόρων». Οι μαθητές βρίσκονται σε υπερφορτωμένες τάξεις των 27 και 29 ατόμων, με εκπαιδευτικούς να αμείβονται με μισθούς των 776 ευρώ, την ώρα που οι οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά έξοδα.

Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δημιουργούν τις ρίζες φαινομένων βίας, σημειώνοντας πως «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η λογική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας». Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, σύμφωνα με το κόμμα, φαίνεται να προτάσσει την εδραίωση συντηρητικών και ακροδεξιών αξιών, παρά την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επίμαχου ζητήματος.

Καταλήγοντας, η Νέα Αριστερά επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας ανηλίκων:
– Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για την αναγνώριση και την πρόληψη της βίας.
– Θέσπιση υποχρεωτικού και οριζόντιου μαθήματος συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και μαθημάτων ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων.
– Επαναφορά μαθημάτων που έχουν καταργηθεί, τα οποία ενισχύουν την κατανόηση των εννοιών της βίας και της δημοκρατίας.
– Ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στήριξης για όλα τα παιδιά, με άμεση σύνδεση με το σχολείο.

Πηγή: news.gr