Αυξήσεις στις συντάξεις και νέα μέτρα για τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας
Πολιτική

Αυξήσεις στις συντάξεις και νέα μέτρα για τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας




Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή της στο MEGA για την Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων και τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2025, οι οποίες θα κυμαίνονται από 2,2% έως 2,5% και εξαρτώνται από τα οικονομικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο. Η συνολική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνά το 13%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός αναγνώρισε ότι θα υπάρξει νόμος για τη διόρθωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία επηρεάζει τους συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στο να αποφεύγεται η στρέβλωση που επηρεάζει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν οριζόντιες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει πριν από τα Χριστούγεννα, με την εκταμίευση των συντάξεων Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η κυρία Κεραμέως έχει δηλώσει ότι υπάρχει συστηματικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος και το ποσό των αυξήσεων που θα γίνουν μετά το 2027. Ο στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027, ενώ η υπουργός τόνισε τη σημασία ενός μαθηματικού τύπου για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τον πληθωρισμό και την κατάσταση της οικονομίας.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τις ασφαλιστικές εισφορές να έχουν μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που έχει διευκολύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία να έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με την ανεργία, η υπουργός ανέφερε ότι αυτή έχει υποχωρήσει κάτω από το 10% για πρώτη φορά σε 15 χρόνια και προανήγγειλε στοχευμένες δράσεις για την απασχόληση νέων, γυναικών, ατόμων με αναπηρία, και συνταξιούχων, με παράδειγμα τις «Ημέρες Καριέρας». Αυτή η πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες αναζητούντες εργασία να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, με το υπουργείο να λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ τους.

Πηγή: news.gr