Αύξηση προσλήψεων και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα
Πολιτική

Αύξηση προσλήψεων και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα




Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Σαββατοκύριακο από τις 5» της ΕΡΤ. Σημείωσε ότι οι πυροσβέστες θα ξεπεράσουν τους 15.000, και σε συνδυασμό με 2.500 εποχικούς, ο αριθμός τους θα φτάσει τελικά στους 17.000 – 18.000 στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. Υπογράμμισε ότι φέτος αναμένουν 830 νέες προσλήψεις, με τον συνολικό αριθμό εποχικών πυροσβεστών να φτάνει τις 1.300, κάτι που προέρχεται από προσλήψεις των προηγούμενων ετών.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές της τελευταίας περιόδου, δήλωσε: «Είχαμε νέο κύμα πυρκαγιών από το πρωί έως το βράδυ σε διάφορες περιοχές. Αυτό μας ανησυχεί. Η ΔΑΕ και η Ελληνική Αστυνομία ερευνούν την κατάσταση. Έχουμε καταγράψει πάνω από 4.700 ενάρξεις πυρκαγιών φέτος, ένας μεγάλος αριθμός, και καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες για να τις αντιμετωπίσουμε».

Επιπλέον, ανέφερε ότι φέτος έγιναν αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία, όπως drones και αεροπλάνα για τις περιπολίες. Επίσης, ευχαρίστησε τους πολίτες οι οποίοι καθάρισαν 850.000 οικόπεδα, καθώς και τις υπηρεσίες που εργάστηκαν στα δάση. Τόνισε ότι η φετινή χρονιά παρουσίασε 24% λιγότερες καμένες εκτάσεις σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, παρά τις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες.

Σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού στην Αττική, επεσήμανε ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με ανέμους που έφταναν τα 10 μποφόρ. Επισήμανε την ανάγκη προστασίας των περιοχών γύρω από το Βαρνάβα, τη Νέα Μάκρη και την Σταμάτα.

Κατά την αναφορά του για τον τραυματισμό ενός νεαρού κομάντο, σημείωσε ότι διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό, αλλά η κατάσταση του βελτιώνεται μετά την επέμβαση.

Πηγή: news.gr