Αναγκαία η αναδόμηση τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα για βιώσιμη ανάπτυξη
Πολιτική

Αναγκαία η αναδόμηση τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα για βιώσιμη ανάπτυξη




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece», ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού αλλά υπερσυγκέντρωσης τουριστών σε κάποιες περιοχές. Υπογράμμισε τη σημασία της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό, όχι απλώς της αριθμητικής αύξησης επισκεπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι για να αποφευχθεί το πρόβλημα του υπερτουρισμού, η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές της, καθώς οι υπάρχουσες δοκιμάζονται σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζουν ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η επάρκεια νερού και η κυκλοφορία, και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφορούσε την αναγκαιότητα υλοποίησης περισσότερων υποδομών, με τη διάκριση μεταξύ υποδομών εθνικής εμβέλειας και εκείνων που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ως παραδείγματα θετικών εξελίξεων, ανέφερε τα σύγχρονα αεροδρόμια και τους νέους δρόμους που έχουν προσφέρει αναπτυξιακές δυνατότητες.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι ένα τρίτο από τα έσοδα των τελών κρουαζιέρας θα κατευθύνεται σε επενδύσεις για την προστασία από αυτήν και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ποιότητας των υπηρεσιών στον τουρισμό, λέγοντας ότι κάθε επιβάρυνση ή φόρος πρέπει να οδηγεί σε υπηρεσίες αντάξιες του κόστους που πληρώνει ο επισκέπτης. Σχολίασε επίσης τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb και τη δυνατότητα αλλοίωσης του χαρακτήρα γειτονιών, τονίζοντας ότι η εγχώρια τουριστική στρατηγική δεν πρέπει να βλάψει τις τοπικές κοινωνίες.

Αναφερόμενος σε καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, είπε ότι έχουν απαγορευτεί νέες άδειες σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης.

Πηγή: news.gr