Αποχαιρετώντας τη Βάσω Παπανδρέου μια σπουδαία προσωπικότητα του ΠΑΣΟΚ
Πολιτική

Αποχαιρετώντας τη Βάσω Παπανδρέου μια σπουδαία προσωπικότητα του ΠΑΣΟΚ




Το τελευταίο «αντίο» στην πρώην υπουργό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και άτομα από τον πολιτικό κόσμο. Η εξόδιος ακολουθία της πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου στα Βαλιμίτικα Αιγίου, τόπο καταγωγής της.

Η οικογένεια της εκλιπούσης ανακοίνωσε ότι αντί στεφάνων μπορούν να κατατεθούν δωρεές στην οργάνωση «Φλόγα». Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Πρωτόπαπας, μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκφώνησε τον επικήδειο, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της Βάσως Παπανδρέου στην πολιτική σκηνή. «Αποχαιρετούμε σήμερα στη γενέτειρά της, την αγαπημένη μας Βάσω Παπανδρέου. Ήταν η δική μας “σιδηρά κυρία”: Με ευαισθησία και πίστη σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία», υπογράμμισε.

Η Βάσω Παπανδρέου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, έδειξε μαχητικό πνεύμα, συνδυάζοντας τη διανοητική οξύνοια με την κοινωνική ευαισθησία. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία, όπου γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Το 1985, εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής και ξεκίνησε μια καριέρα γεμάτη προσφορά, με κομβική στιγμή το 1989, όταν ορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντικές αρμοδιότητες που κάλυπταν θέματα όπως η απασχόληση και η ισότητα των φύλων.

Στην Ευρώπη, προώθησε πολιτικές που βελτίωσαν τις συνθήκες ζωής και εργασίας. Νικηφόρες ήταν οι διαμάχες της με ηγέτες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, γεγονός που την ανέδειξε σε εμβληματική μορφή του προοδευτικού κινήματος.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1993, η δημοφιλία της αυξήθηκε, υιοθετώντας πρωτοποριακές κοινωνικές πολιτικές και βάζοντας τη σφραγίδα της σε μεγάλης κλίμακας έργα. Ως υπουργός Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και στην ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Βάσω Παπανδρέου θα κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και στην καρδιά των ανθρώπων που τη γνώρισαν. Πολιτικοί με την αξία της σπάνια εμφανίζονται, ενώ το αποτύπωμά της στην ελληνική πολιτική ζωή παραμένει ζωντανό.

Πηγή: news.gr