Απολογισμός Κυριάκου Μητσοτάκη για την εβδομάδα και οι πρωτοβουλίες κατά της ανήλικης βίας
Πολιτική

Απολογισμός Κυριάκου Μητσοτάκη για την εβδομάδα και οι πρωτοβουλίες κατά της ανήλικης βίας




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωσή του, απολογήθηκε για το κυβερνητικό έργο, εστιάζοντας στην έξαρση της βίας των ανηλίκων. Το κράτος, όπως τόνισε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, ωστόσο, είναι απαραίτητο να παρέμβει για την ασφάλεια των παιδιών. Οι προτάσεις για αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των γονέων που παραμελούν τα παιδιά τους και των ανηλίκων παραβατών στοχεύουν στη δημιουργία αποτρεπτικού πλαισίου και όχι στην ποινικοποίηση των οικογενειών.

Σχετικά με την ανήλικη παραβατικότητα, επισήμανε πως δεν είναι μόνο θέμα καταστολής. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει στα σχολεία πρωτοβουλίες όπως το «Stop Bullying», επιδιώκοντας να παρέχει στα παιδιά δυνατότητες καταγγελίας περιστατικών εκφοβισμού. Η πρόσληψη περισσότερων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Safe Youth» προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάνοντας ειδική αναφορά στην δολοφονία του Ιωνά Καρούση, ενώ τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια στους ομογενείς από τον Λίβανο, με ήδη 22 Έλληνες και 38 Κύπριους να έχουν απομακρυνθεί με πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνέχεια, ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις κυβερνητικές δράσεις της εβδομάδας, ξεκινώντας με το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης του Έβρου, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μέτρων και επενδύσεων. Ανάμεσα στα μέτρα, ξεχωρίζει η απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και οι κίνητρα για επανακατοίκηση της περιοχής, καθώς και νέα έργα υποδομής.

Ένα επίσης σημαντικό βήμα είναι η εκφόρτωση του πρώτου εμπορικού φορτίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο για την επόμενη τριετία, που σχεδιάστηκε με μέθοδο που αποφεύγει τις περικοπές των μνημονίων.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, με στόχο την αναχαίτιση της πτώσης γεννήσεων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης των γέννων, στήριξης της οικογένειας και απασχόλησης.

Η ελληνική οικονομία βγαίνει ενισχυμένη, με ρεκόρ απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, ενώ προγραμματίζονται και 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για τις υπηρεσίες Υγείας, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Για τον τομέα των μεταφορών, οι δημόσιες συγκοινωνίες καταγράφουν αύξηση εσόδων και μείωση διοδίων, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Παραλλήλως, η κυβέρνηση προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις, με την τελευταία να αφορά την Εθνική Τράπεζα, που επιβεβαίωσε τη θετική πορεία της οικονομίας. Ο Μητσοτάκης ανέφερε με ικανοποίηση την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2025 και το άνοιγμα της Ελλάδας στον ακαδημαϊκό κόσμο με την ίδρυση του Global Center του Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία των κυβερνητικών δράσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και προανήγγειλε συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για την βελτίωση της χώρας.
Πηγή: news.gr