Ασφάλεια Σιδηροδρομικών Μεταφορών και Ανθρώπινα Σφάλματα στο Προαστιακό
Πολιτική

Ασφάλεια Σιδηροδρομικών Μεταφορών και Ανθρώπινα Σφάλματα στο Προαστιακό




Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο παρ’ ολίγον ατύχημα στον Προαστιακό, τονίζοντας ότι «υπήρξε ανθρώπινο σφάλμα» και σημείωσε την ύπαρξη παραπομπής πριν από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού. Ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος λειτουργούσε η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, εξήγησε ότι «Αυτό αλλάζει τους προσεχείς μήνες». Σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου φορέα, του ΟΣΕ, με την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ που θα ασχολούνται με το τροχαίο υλικό. Στόχος είναι να υπάρχει υπεύθυνος για όλη τη δομή του συγκοινωνιακού έργου από τις αρχές του 2025.

Όσον αφορά τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, υπογράμμισε ότι αυτά λειτουργούν στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη από τα τέλη Αυγούστου 2023, εκτός από ένα σημείο που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel. Επιπλέον, δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για να καλυφθούν τμήματα σηματοδότησης που δεν είχαν ποτέ στη χώρα, όπως αυτή της γραμμής Αθήνα – Κιάτο.

Για τις ισόπεδες διαβάσεις, επεσήμανε ότι έχουν διατεθεί 25 εκατ. ευρώ για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατασκευή 90 ισόπεδων διαβάσεων σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, σχετικά με τα σιδηροδρομικά ατυχήματα που προκαλούνται από την πτώση δέντρων, ο υπουργός ανέφερε: «Βγάλαμε 6 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ολιστικά σε όλη την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι συνεργεία θα κάνουν παρεμβάσεις σε όμορους χώρους και τις γραμμές. Επίσης, τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών για την προμήθεια νέων τρένων.

Πηγή: news.gr