Δικαιώματα Ψηφοφορίας στον Β΄ Γύρο Εκλογών του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής
Πολιτική

Δικαιώματα Ψηφοφορίας στον Β΄ Γύρο Εκλογών του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής




Η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας και Ελέγχου Εκλογικών Διαδικασιών και Υποψηφιοτήτων) εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για τον Β’ γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 13 Οκτωβρίου 2024. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, είχαν το δικαίωμα ψήφου μόνο οι πολίτες που συμμετείχαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τον δεύτερο γύρο των εκλογών δεν απαιτείται καταβολή αντίτιμου συμμετοχής.

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07:00 πμ έως 19:00 μμ, ενώ για τα εκλογικά τμήματα του Αποδήμου θα ισχύσουν οι έντονες ώρες που ανακοινώθηκαν με τη 2η εγκύκλιο.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή ένα έγγραφο ταυτοποίησης, είτε πρόκειται για αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή νέο τύπο διπλώματος οδήγησης. Η αναζήτηση των ψηφοφόρων θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι 16 ετών και οι αλλοδαποί δεν θα χρειαστεί να έχουν τον ΑΜΚΑ, αλλά μόνο το έγγραφο ταυτοποίησής τους.

Σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν εντοπίζεται στο εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει αμέσως το call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ή τα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ για να τον αναζητήσουν. Αν και αν εντοπιστεί, θα πιστοποιηθεί ως ψηφοφόρος και θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας ή του Απόδημου, χωρίς περιορισμούς ανάλογα με το τμήμα του α’ γύρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση για τον β’ γύρο, και η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημαντική είναι η οδηγία ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα +, x ή ν δίπλα στο όνομα των υποψηφίων. Το ψηφοδέλτιο δεν θα περιλαμβάνει κουτάκι για τον υποψήφιο.

Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων οφείλουν να παραδώσουν το εκλογικό υλικό την Κυριακή το πρωί προτού αρχίσει η διαδικασία των εκλογών. Εάν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα ή καθυστερήσεις στη λειτουργία του tablet, η εκλογική διαδικασία θα διακοπεί προσωρινά, με την κάλπη να σφραγίζεται και την ΕΔΕΚΑΠ να ενημερώνεται σχετικά. Η διαδικασία θα ξαναρχίσει μόλις αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες του συστήματος.

Πηγή: news.gr