Διμερής Συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας για Στήριξη και Ανοικοδόμηση
Πολιτική

Διμερής Συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας για Στήριξη και Ανοικοδόμηση




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα καθίσταται το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσυπογράφει αυτή τη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται ύστερα από την προσχώρηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 τον Ιούλιο 2023, που αποσκοπεί στη στήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας, ενώ είναι σε αρμονία με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούνιο 2024 μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.

Ο κεντρικός στόχος της διμερούς συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και η υποστήριξη της ενταξιακής της πορείας, περιλαμβάνοντας συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, καθώς και η ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα της Οδησσού. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να στηρίξει αυτή τη διαδικασία λόγω των ιστορικών δεσμών της Οδησσού με την Ελλάδα, όπως είχε αναφερθεί κατά την επίσκεψή του στην πόλη τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή η ανοικοδόμηση προσφέρει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και ουκρανικές αντιστοίχους, σε τομείς όπως η παραγωγή και μεταφορά πράσινης ενέργειας, οι θαλάσσιες μεταφορές και η logistics.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να το πράττει στο μέτρο του δυνατού, διασφαλίζοντας παράλληλα τις εγχώριες αμυντικές της ικανότητες. Αυτή η υποστήριξη προβλέπεται από τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Πηγή: news.gr