Διπλωματικές εξελίξεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Πολιτική

Διπλωματικές εξελίξεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας




Αθήνα και Άγκυρα είναι περίπου 15 μήνες μετά την απόφαση των ηγετών τους να ξεκινήσει ένας δομημένος ελληνοτουρκικός διάλογος. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρει ότι προγραμματίζεται συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, κατά πιθανότητα το Νοέμβριο, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, ο σκοπός είναι να υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να εμβαθύνουν στη συζήτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές, καθώς οι προηγούμενοι γύροι οδήγησαν τη χώρα σε λιγότερο ευνοϊκή θέση στο τέλος κάθε συζήτησης.

Σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις για τη συζήτηση συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης και τις γενικές αρχές που θα εφαρμοστούν, όπως η πλήρης τήρηση του διεθνούς δικαίου. Εάν συγκλιθούν οι προϋποθέσεις, οι δύο ηγέτες μπορεί να δώσουν εντολή για ουσιαστικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένο για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Ο υπουργός αναφέρεται επίσης στη σημαντική ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία προκειμένου να προληφθούν κρίσεις. Για το μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία και τη θετική ατζέντα, δηλώνει ότι έχει επιτευχθεί επίπεδο επαρκούς εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών.

Σχετικά με την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επισημαίνει ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά θέμα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας. Τονίζει επίσης την ανάγκη να υπάρξει μια νηφάλια και σωστή διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς ακραίες ρητορείες.

Αναφορικά με τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, αναγνωρίζει τη σημασία της βελτίωσης αυτών, και εκφράζει την υποστήριξή του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Όσον αφορά το Κυπριακό, αναφέρει πως η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη διαλόγου.

Η Ελλάδα προγραμματίζει επίσης τη προώθηση θαλάσσιων πάρκων και συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας με την Κύπρο. Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εκφράζει τον σοβαρό κίνδυνο που προκύπτει από τις εχθροπραξίες και τονίζει τη δέσμευση της χώρας στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης μέσω διαλόγου και διπλωματικών προσπαθειών.

Πηγή: news.gr