Δράσεις για την καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων προτείνει ο Σωκράτης Φάμελλος
Πολιτική

Δράσεις για την καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων προτείνει ο Σωκράτης Φάμελλος




Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, συναντήθηκε πρόσφατα με τη Συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, όπου συζητήθηκε το φαινόμενο της βίας κατά των ανηλίκων. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι σήμερα τα παιδιά βιώνουν στοχοποίηση και περιθωριοποίηση, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται το σχολείο.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι επικοινωνιακές εξαγγελίες που προωθούνται από την κυβέρνηση, αντί να βελτιώσουν την κατάσταση, οδηγούν σε περιορισμό της ελευθερίας και ενδέχεται να εντείνουν την εγκληματικότητα στα νέα άτομα. Ο κ. Φάμελλος πρότεινε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εστιάσει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, της οικογένειας και της στήριξης των παιδιών, αντί να ρίχνει τις ευθύνες σε τρίτους.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πρόσβαση στην Παιδεία, να μειωθεί η σχολική διαρροή και να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί. Το σχολείο θα πρέπει να ακούει τους μαθητές και να προσφέρει μαθήματα κοινωνικών επιστημών και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Επίσης, πρότεινε τη στήριξη των οικογενειών και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους με γνώμονα τη φωνή και τον ρόλο των νέων, δεδομένου ότι οι κοινωνικές δομές και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας βρίσκονται σε αποδυνάμωση.

Ένας άλλος κρίσιμος τομέας που ανέδειξε ο κ. Φάμελλος είναι η ανάγκη για επαρκή στελέχωση στους επιμελητές και τους εισαγγελείς ανηλίκων, καθώς και η αναγκαιότητα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης τους. Τέλος, πρότεινε μια απλή αλλά ουσιαστική κίνηση: την καταγραφή της βίας που επηρεάζει τους ανηλίκους και της σχολικής διαρροής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σήμερα τα απαραίτητα στοιχεία.

Πηγή: news.gr