Επενδύσεις Δισεκατομμυρίων για την Υγεία στη Διεθνή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Πολιτική

Επενδύσεις Δισεκατομμυρίων για την Υγεία στη Διεθνή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας




Ένα δισεκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκαν κατά την Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία, που διοργανώθηκε υπό το σύνθημα «Όλοι για την Υγεία, Υγεία για Όλους». Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο «κύκλο επενδύσεων» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, συνεισφέρει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία του ΠΟΥ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει πρόσφατα ξεπεράσει μια σοβαρή οικονομική κρίση και ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται τη στήριξη του Οργανισμού για να επιβιώσει. Εξήρε τις προσπάθειες του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, στον αγώνα κατά της πανδημίας και της παραπληροφόρησης. Ανέφερε επίσης τη δέσμευση της χώρας ως μεγάλου χρηματοδότη του ΠΟΥ τα επόμενα χρόνια.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συμμετείχε στην εκδήλωση και ανέδειξε τη σημασία του ΠΟΥ, επισημαίνοντας την ανάγκη βιώσιμης χρηματοδότησης ώστε ο Οργανισμός να προγραμματίσει το μέλλον του και να δρα ευέλικτα. Ο Μπιλ Γκέιτς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και ότι η χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας είναι κρίσιμη για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε μια συνεισφορά ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ στην υποστήριξη του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, απέδωσε την αξία των επενδύσεων στον οργανισμό, αναφέροντας ότι αυτές συνδυάζονται με την προστασία της υγείας και τη δημιουργία πιο δίκαιων, σταθερών και ασφαλών κοινωνιών και οικονομιών. Μάλιστα, ανέφερε ότι ακόμη και οι πιο φτωχές χώρες αναγνωρίζουν την αξία του έργου του ΠΟΥ και προχωρούν σε οικονομικές συνεισφορές.

Η Παγκόσμια Σύνοδος για την Υγεία, που διεξάγεται στο Βερολίνο, συγκεντρώνει περισσότερους από 3.500 εκπροσώπους από διάφορους τομείς, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για έναν πιο υγιή κόσμο.

Πηγή: news.gr