Ευρωπαϊκή Ένωση Δηλώνει Ακλόνητη Στήριξη στην Ουκρανία και Δέσμευση για Ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Πολιτική

Ευρωπαϊκή Ένωση Δηλώνει Ακλόνητη Στήριξη στην Ουκρανία και Δέσμευση για Ειρήνη στη Μέση Ανατολή




Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν ανανεωμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι είχαν συνάντηση ενημέρωσης με τον νέο Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών και επανέλαβαν την «ακλόνητη στήριξή μας προς αυτήν».

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η Μέση Ανατολή αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που ξεπερνά τις συμβατικές έννοιες, αναφερόμενος στον πόλεμο ως έναν αγώνα κατά του αναθεωρητισμού και υπογραμμίζοντας την κοινή ευθύνη που έχει η διεθνής κοινότητα.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί δήλωσαν τη δέσμευσή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός, στήριξη στη λύση των δύο κρατών, ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. «Πρέπει να αποτρέψουμε τη διάχυση των εχθροπραξιών, η οποία συνιστά σοβαρή παγκόσμια απειλή», επεσήμανε.

Αντίκτυποι των πολιτικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ήταν επίσης στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών παγκοσμίως. «Η Ελλάδα θα είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα δύο χρόνια. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε εποικοδομητική γέφυρα μεταξύ Νότου και Βορρά, μεταξύ Δύσης και Ανατολής», προσέθεσε.

«Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να καταδείξουμε ότι ο κόσμος, στην αναταραχή αυτών των πολέμων, και υπό την σκιά αυταρχικών καθεστώτων, πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και να επανέλθει στα θεμελιώδη που μας ένωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: news.gr