Φορολογία του πλούτου για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης
Πολιτική

Φορολογία του πλούτου για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης




«Η ελληνική οικονομία αναδεικνύει υπερκέρδη για μια μικρή μερίδα ανθρώπων, ενώ οι πολλοί αντιμετωπίζουν μειωμένους μισθούς, αποδιοργανωμένες εργασιακές σχέσεις και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στο ΕΣΥ», αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την υποστήριξη των τραπεζών οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες συνεχίζουν να επιτυγχάνουν νέα ρεκόρ κερδών. «Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώθηκε αύξηση 14,5% σε σχέση με πέρυσι, με καθαρά κέρδη 5,79 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 15%, φτάνοντας τα 7,58 δισ. ευρώ. Ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 6,1%, αγγίζοντας τα 47,33 δισ. ευρώ», επισημαίνεται.

Επιπλέον, η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει ότι «η τεράστια κερδοφορία ορισμένων τομέων, όπως αποτυπώνεται στις εισηγμένες εταιρείες, είναι η άλλη όψη της αύξησης του κόστους ζωής και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Αυτή τη στιγμή, η αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους είναι γεγονός».

Η Νέα Αριστερά καταλήγει ζητώντας την πραγματική φορολόγηση του πλούτου των λίγων και προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών. Τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος και δηλώνει ότι πρέπει να σταματήσει το «πάρτι» των λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές της υποχρεώσεις.

Πηγή: news.gr