Η απώλεια της Βάσως Παπανδρέου μίας από τις σπουδαιότερες πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ
Πολιτική

Η απώλεια της Βάσως Παπανδρέου μίας από τις σπουδαιότερες πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ




Σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατά τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε παρουσιάσει προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Γεννημένη στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, μετέπειτα διδάσκοντας στην Οξφόρδη.

Στη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις, όπως πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, καθώς και επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση και τις Εργασιακές Σχέσεις (1989-1993). Η θητεία της περιλάμβανε επίσης υπουργικούς ρόλους στους τομείς Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ.

Η Βάσως Παπανδρέου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 και αναδείχθηκε μία από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες στο κόμμα, καταγράφοντας αξιοσημείωτες επιτυχίες, όπως η νομοθετική κατοχύρωση συμμετοχής των γυναικών κατά 33% στις δημοτικές εκλογές του 2002. Σημαντική ήταν επίσης η επίτευξη 256.831 σταυρών προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών το 1993.

Η πολιτική και κοινωνική της δράση επικεντρώθηκε στην προώθηση της εκπαίδευσης, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η αγωνία της για την ισότητα και τη μητρότητα, καθώς και η προώθηση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας, συνέβαλαν στην εξέλιξή της σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες figuras της σύγχρονης πολιτικής σκηνής.

Η διεθνής αναγνώριση της περιλάμβανε τον χαρακτηρισμό της ως «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία» από τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: news.gr