Η Ελλάδα Παίζει Καθοριστικό Ρόλο στην Ευρωπαϊκή Πορεία της Αλβανίας
Πολιτική

Η Ελλάδα Παίζει Καθοριστικό Ρόλο στην Ευρωπαϊκή Πορεία της Αλβανίας




Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή πορεία των κρατών μελών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος συμμετέχει στη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Παρά την κρίση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους 18 μήνες στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας, η Ελλάδα τήρησε μια εποικοδομητική στάση στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία να συμπεριληφθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα και τα περιουσιακά τους δικαιώματα, στη πρώτη δέσμη κεφαλαίων που ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Όπως επεσήμανε, αυτή η θέση αποτελεί κοινή θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται», δήλωσε ο υπουργός, ελπίζοντας ότι και άλλα κράτη μέλη των Δυτικών Βαλκανίων θα ακολουθήσουν αυτήν την πορεία. Σε μια περίοδο που η περιοχή είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής, τόνισε την ανάγκη για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να γίνει πιο ισχυρή και ενωμένη.

Πηγή: news.gr