Η Ενίσχυση των Εθνικών Συμφερόντων και η Αντιμετώπιση του Εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια
Πολιτική

Η Ενίσχυση των Εθνικών Συμφερόντων και η Αντιμετώπιση του Εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια




Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα να πολεμήσουμε τον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Υπογράμμισε την υποχρέωσή μας να επιδιώξουμε την ειρηνική επίλυση διαφορών, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος.

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, με πολλαπλές κρίσεις σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μίλησε για δύο πολέμους που μαίνονται στη γειτονιά μας, όπου χιλιάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, και για την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Κατήγγειλε επίσης τον κυνισμό που επικρατεί στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πιο ειλικρινής και να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος, ειδικά σε σχέση με τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Δύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία της παρέμβασης για την εδαφική ακεραιότητα και την καταδίκη των παραβιάσεων, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για διπλωματική δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη βάσει του διεθνούς δικαίου και να καταδικαστούν οι τρομοκρατικές ενέργειες.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η περιοχή διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, αλλά και σημαντικούς κινδύνους αν ξαναμπούμε σε φάση αστάθειας και συγκρούσεων. Επισήμανε μάλιστα την άμεση ανάγκη για αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής, ζητώντας από την ηγεσία της ΕΕ να υιοθετήσει μία νέα προσέγγιση διεύρυνσης.

Τέλος, ανέφερε ότι η εμπειρία από τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν χαρακτηριστική του πνεύματος συνεργασίας και της επιθυμίας για έναν καλύτερο αύριο, επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον μας να σεβόμαστε τις διεθνείς δεσμεύσεις και το κράτος δικαίου. Πηγή: news.gr