Η Σημαντική Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Διεθνείς Ευθύνες της
Πολιτική

Η Σημαντική Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Διεθνείς Ευθύνες της




Η Ελλάδα θα αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την 1η Οκτωβρίου 2024 και θα συμμετέχει ως μη μόνιμο μέλος του από τον Ιανουάριο του 2025. Αυτή η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή θέση της χώρας και τις διπλωματικές της δυνατότητες, καθώς της παρέχει την ευχέρεια να συμμετέχει στη διαμόρφωση αποφάσεων που αφορούν κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της ειρήνης, της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 79ης Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην τρέχουσα συγκυρία. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή αυτή συνεπάγεται δύο σημαντικές ευθύνες: πρώτον, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμες διεθνείς κρίσεις, όπως αυτές στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με βάση το διεθνές δίκαιο, και δεύτερον, την προώθηση καίριων προτεραιοτήτων, όπως η προστασία των παιδιών και των γυναικών σε συγκρούσεις και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέτει προτεραιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, με έμφαση στο δίκαιο της θάλασσας, και ότι αυτό θα ενισχυθεί μέσω σειράς δράσεων που θα συμπεριλαμβάνουν σημαντικές χώρες του πλανήτη. «Είναι μια μεγάλη ευθύνη, την οποία αναλαμβάνει η χώρα μας, και πρέπει να έχουμε μια άποψη που να συνδέει το εθνικό μας συμφέρον με τη διεθνή προστασία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός επεσήμανε ότι η διεθνής διακυβέρνηση έχει αποτύχει να επιβάλει την παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή των ομήρων, επισημαίνοντας τη σημασία μιας δυναμικής παρέμβασης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την αποτροπή της διάχυσης της κρίσης. «Θα πρέπει, με οποιοδήποτε τίμημα, να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάχυση της κρίσης», τόνισε.

Η Ελλάδα, με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται να αναδείξει το διπλωματικό της κεφάλαιο και να συμβάλει ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία με σύνεση και επαγγελματισμό», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: news.gr