Η σημασία της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων σε περίοδο κρίσης
Πολιτική

Η σημασία της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων σε περίοδο κρίσης




Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Γερμανία για την σύνοδο κορυφής που σχετίζεται με την «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής, εν μέσω δύο πολέμων που επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια.

«Εν μέσω δύο πολέμων που απειλούν την περιοχή μας και την παγκόσμια ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική, προκειμένου να εδραιωθεί στην περιοχή μας ειρήνη και ευημερία», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καθορίσει τη θέση της εδώ και 20 χρόνια, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, αναγνωρίζοντας την πρωτοπορία της στη στήριξη της ευρωπαϊκής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει «με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή τους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Μετά τη συνάντηση στη Γερμανία, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: news.gr