Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου για την Ανισότητα και τη Δημοκρατία στο Διεθνές Φόρουμ στο Μιλάνο
Πολιτική

Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου για την Ανισότητα και τη Δημοκρατία στο Διεθνές Φόρουμ στο Μιλάνο




Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, συμμετείχε σε διεθνές φόρουμ στο Μιλάνο, διοργανωμένο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η «Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Ενίσχυση της Δημοκρατίας». Αναλύθηκαν προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες, ενώ υπήρξε και προσπάθεια εντοπισμού και ανάληψης πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύριος Παπανδρέου επισήμανε ότι το πιο επείγον ζήτημα είναι η σοβαρή οικονομική ανισότητα, η οποία σχετίζεται άμεσα και με την ανισότητα στην εξουσία. Όπως τόνισε, η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων υπονομεύει την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ολιγάρχες, που δεν περιορίζονται μόνο στην Ανατολή αλλά βρίσκονται και στην Ευρώπη, έχουν τεράστια επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και τη δημοσιογραφία.

Ο Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αυτή η ανισότητα θίγει κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτά της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και του δικαιώματος στην κατοικία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας και αδικίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες, που καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή.

Προέτρεψε για την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, αναγράφοντας ότι απαιτούνται νέοι τρόποι συμμετοχής των πολιτών, όπως διαδικτυακές πλατφόρμες και συμβούλια πολιτών. Υπογράμμισε την ανάγκη να ακούγεται η φωνή όλων, από τους νέους μέχρι τις γυναίκες και όσους βρίσκονται στο περιθώριο, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να έχουν λόγο για ζητήματα που τους αφορούν.

Πηγή: news.gr