Σκληρή Κριτική του ΚΚΕ για τη Νέα Πολιτική Κατώτατου Μισθού και τις Επιπτώσεις για τους Εργαζόμενους
Πολιτική

Σκληρή Κριτική του ΚΚΕ για τη Νέα Πολιτική Κατώτατου Μισθού και τις Επιπτώσεις για τους Εργαζόμενους




Η ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει αυτή την προσέγγιση ως «μονιμοποίηση των μνημονιακών νόμων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ», που κατήργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το κόμμα, η ιδέα ότι οι νέες μέθοδοι υπολογισμού θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους είναι τεράστιο ψέμα.

Η εμπειρία από το παρελθόν καταδεικνύει ότι οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς, συχνά εξανεμίζονται λόγω του πληθωρισμού. Οι κυβερνητικές παραδοχές, οι οποίες επικεντρώνονται στη διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε πάγωμα ή ακόμα και σε μειώσεις μισθών, εάν οι ανάγκες του κεφαλαίου το απαιτήσουν. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο κατώτατος μισθός έγινε επιταχυντής μείωσης του μέσου μισθού έως και 40%.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, το ΚΚΕ ζητά την άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, που επιτρέπει στον υπουργό να καθορίζει τους μισθούς. Το κόμμα εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που οργανώνουν τα συνδικάτα, με κυριότερη την απεργία της 20ης Νοεμβρίου, που φέρει το σύνθημα: “Λεφτά για μισθούς – Παιδεία – Υγεία. Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία.”

Πηγή: news.gr