«Διεθνής Διαγωνισμός Ρομποτικής Ενώνει Έφηβους από 193 Χώρες στην Αθήνα»
Tech

«Διεθνής Διαγωνισμός Ρομποτικής Ενώνει Έφηβους από 193 Χώρες στην Αθήνα»




Ένα πολυπολιτισμικό μελίσσι εφήβων ηλικίας 14-18 ετών από 193 χώρες συναντάται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, στα πλαίσια του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής «FIRST Global Challenge». Κοινός παρονομαστής όλων είναι το ενδιαφέρον τους για τη ρομποτική και η επιθυμία τους να συνεργαστούν για την επίλυση σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων.

Φέτος, η Αθήνα φιλοξενεί τον διαγωνισμό, που διοργανώνεται ετησίως σε διαφορετική χώρα από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», ο οποίος ιδρύθηκε από τον Ντιν Κέιμεν με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι χώροι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, με ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα, προσφέροντας ένα μοναδικό περιβάλλον για τους συμμετέχοντες.

Η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε με τις δοκιμές των ρομπότ, όπου διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα που αφορά τη γεωργία και την πρόσβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές τροφίμων. Ένα από τα αξιοσημείωτα εγχειρήματα προήλθε από την ομάδα της Νότιας Κορέας, που παρουσίασε ένα υποβρύχιο όχημα για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της αλατότητας της θάλασσας.

Η Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή κοσμήτορα Βινς Βιλτσίνσκι, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτός ο διαγωνισμός προάγει τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Οι συμμετέχοντες είναι ενθουσιασμένοι που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.

Η Τζάνετ από το Μαλάουι, εθελόντρια του διαγωνισμού, αναφέρει πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη που προσφέρεται στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μαζί με άλλους εθελοντές, βοηθούν τους μαθητές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα ρομπότ τους.

Κυρίαρχο στοιχείο της διοργάνωσης είναι η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών μέσα από την κοινή αγάπη για την τεχνολογία. Στην «Αγορά», οι εθνικές ομάδες έχουν στήσει τα κιόσκια τους, διακοσμημένα με χαρακτηριστικά αντικείμενα και παραδοσιακά γλυκίσματα, ενώ η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και γεμάτη ενέργεια.

Αυτή η πολλά υποσχόμενη διαδικασία δεν επικεντρώνεται μόνο στα ρομπότ, αλλά και στη μεταφορά γνώσης και πολιτισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, με την ελπίδα ότι αυτοί οι νέοι θα γίνουν πρεσβευτές της ρομποτικής στις χώρες τους. Η 16χρονη Σελόμ από την Αιθιοπία, συμμετέχοντας για πρώτη φορά, νιώθει πλέον αυτοπεποίθηση και στείλει το μήνυμα ότι η σκληρή δουλειά και τα όνειρα μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχίες.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι ομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να κερδίσουν πόντους μέσω συνεργασίας, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ τους. Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά την τελετή λήξης, με ιδιαίτερη βράβευση σε κατηγορίες καινοτομίας και συνεργασίας.

Πηγή: news.gr