Ο Κομήτης A3 Ερχεται Ξανά Στην Γη Μετά από 80000 Χρόνια
Tech

Ο Κομήτης A3 Ερχεται Ξανά Στην Γη Μετά από 80000 Χρόνια




Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) έχει χαρακτηριστεί πρόσφατα ως «ο κομήτης του αιώνα» λόγω της φωτεινότητάς του και της ευκολίας με την οποία μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Οι παρατηρητές του ουρανού αναμένονται να τον εντοπίσουν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η ακριβής αξιολόγηση αυτού του χαρακτηρισμού τίθεται υπό αμφισβήτηση από επιστήμονες.

Ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν στην Κίνα και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική, ενώ προέρχεται από το Νέφος του Όορτ—ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα. Ο κομήτης επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, έρχεται σε επαφή με τη Γη για τελευταία φορά όταν οι Νεάντερταλ περιφέρονταν στον πλανήτη.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο κομήτης A3 θα φτάσει στο περιήλιό του, το κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αναμένονται οι δύο κύριες ευκαιρίες παρατήρησής του στο βόρειο ημισφαίριο: πρώτα λίγο πριν την ανατολή του ήλιου και έπειτα μεταξύ 12-30 Οκτωβρίου, όταν θα είναι πιο εύκολα ορατός προς τα δυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Παρά τις προσδοκίες για θεαματική θέαση, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία δήλωσε σε βίντεο ότι η παρατήρηση του κομήτη δεν θα είναι τοσο απλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα είναι τελικά «ο κομήτης του αιώνα». Επιπλέον, αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μοιράστηκαν απολιθωμένες φωτογραφίες του κομήτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από δύο μέρες.

Πηγή: news.gr