Ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος του CERN αναλαμβάνει τα ηνία του κορυφαίου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής φυσικής
Tech

Ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος του CERN αναλαμβάνει τα ηνία του κορυφαίου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής φυσικής




Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς εκλέχθηκε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Η θητεία του θα διαρκέσει από το 2025 έως το 2027 και η διαδικασία εκλογής του ήταν ανταγωνιστική, καθώς συμμετείχαν άλλοι δύο υποψήφιοι.

Η εκλογή του κ. Φουντά αποτελεί σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα. Είναι διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει υπηρετήσει ως επιστημονικός εκπρόσωπος της χώρας στο CERN.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε στοχευμένη και οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση αλλά και στη φήμη του κ. Φουντά στο επιστημονικό πεδίο. Το CERN, το οποίο γιορτάζει 70 χρόνια λειτουργίας, είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, με συμμετοχή 24 κρατών και πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Ο οργανισμός διαθέτει εγκαταστάσεις επιταχυντών σωματιδίων και προάγει τη βιώσιμη έρευνα, ενώ ενισχύει τη διεθνή συνεργασία και εκπαιδεύει νέες γενιές επιστημόνων.

Πηγή: news.gr