Το Ρομπότ Ai-Da Δημιουργεί Ιστορία με το Πρώτο Πορτρέτο από Ρομπότ σε Δημοπρασία
Tech

Το Ρομπότ Ai-Da Δημιουργεί Ιστορία με το Πρώτο Πορτρέτο από Ρομπότ σε Δημοπρασία




Αυτό το εξαιρετικά ρεαλιστικό ρομπότ είναι ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 2019 από μια ομάδα υπό τη διεύθυνση του Έινταν Μέλερ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γκαλερί και ιδρυτής του Ai-Da Robot Studio. Η ομάδα συνεργάστηκε με ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ. Το όνομα Ai-Da προέρχεται από την Έιντα Λαβλέις, την πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στην ιστορία.

Το ρομπότ Ai-Da έχει κάμερες στα μάτια του και βιονικά χέρια, που του επιτρέπουν να κινείται και να εκφράζεται αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει πίνακες και γλυπτά. Ιδιαίτερα, αυτό το ρομπότ έχει ήδη εκθέσει έργα του σε σημαντικούς χώρους τέχνης, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, το Design Museum του Λονδίνου, οι πυραμίδες της Γκίζας και η έδρα του ΟΗΕ. Το 2022, το Ai-Da παρευρέθηκε στη Βουλή των Λόρδων και εκφώνησε ομιλία.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά έργα του Ai-Da είναι το πορτρέτο του Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, το οποίο θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s τον Νοέμβριο. Ο πίνακας, που ονομάζεται «A.I. God», εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι ποσού 100.000-150.000 στερλινών (120.000-180.000 ευρώ). Ο Τούρινγκ είναι αναγνωρισμένος για τις θεμελιώδεις συνεισφορές του στη σύγχρονη πληροφορική και η Ai-Da δήλωσε: «Μέσα από τα έργα μου για τον Άλαν Τούρινγκ, μνημονεύω τα επιτεύγματά του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης».

Πηγή: news.gr