Επικίνδυνη Μόλυνση Υδράργυρου στις Κονσέρβες Τόνου στην Ευρώπη
Κόσμος

Επικίνδυνη Μόλυνση Υδράργυρου στις Κονσέρβες Τόνου στην Ευρώπη




Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι Bloom και Foodwatch, προειδοποιούν για «γενικευμένη μόλυνση» των καταναλωτών στην Ευρώπη, λόγω της παρουσίας υδράργυρου σε κονσέρβες τόνου. Η έκθεσή τους αποκαλύπτει πως το σύνολο των κονσερβών που εξετάστηκαν σε πέντε χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) βρέθηκαν μολυσμένες. Συγκεκριμένα, το 50% των δειγμάτων υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για άλλες μορφές ψαριών, το οποίο είναι 0,3 mg/kg.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τρέχουσες μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο έχουν καθοριστεί με βάση τα ποσοστά μόλυνσης και όχι τον κίνδυνο που αυτά τα επίπεδα ενέχουν για την υγεία. Ως αποτέλεσμα, εξετάζεται η ανοχή στα επιτρεπόμενα επίπεδα υδράργυρου στον τόνο σε τρεις φορές υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ισχύουν για λιγότερο μολυσμένα είδη. Οι ΜΚΟ προειδοποιούν ότι κανένας υγειονομικός λόγος δεν υποστηρίζει αυτήν την απόκλιση, καθώς η τοξικότητα του υδραργύρου παραμένει αμετάβλητη ανεξαρτήτως της πηγής του.

Ο υδράργυρος, ο οποίος εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως μέσω των τροφίμων, έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία. Ο υδράργυρος στο περιβάλλον συνδυάζεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, το οποίο είναι ακόμη πιο τοξικό και επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας διαταραχές.

Οι δύο οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει αυστηρότερα όρια για τον υδράργυρο, παρόμοια με αυτά που ισχύουν για άλλα ψάρια. Επιπλέον, ζητούν από τις δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές διατάξεις και να διασφαλίσουν ότι οι διανομείς θα προσφέρουν μόνο προϊόντα που πληρούν αυτά τα αυστηρότερα πρότυπα.

Πηγή: news.gr