Ο Ναβάλνι και η Τραγωδία του Εγκλεισμού υπό τον Πούτιν
Κόσμος

Ο Ναβάλνι και η Τραγωδία του Εγκλεισμού υπό τον Πούτιν




Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο σημαντικότερος επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, απεβίωσε τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις 22 Μαρτίου 2022, σε αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του, εξέφραζε την απελπισία του, γράφοντας: «Θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή και θα πεθάνω εδώ». Αναφερόταν στη μοναξιά του εγκλεισμού του, λέγοντας ότι δεν θα βλέπει ποτέ τα εγγόνια του και ότι δεν θα είναι παρών σε καμία οικογενειακή ιστορία.

Επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, λίγους μήνες αφότου είχε δηλητηριαστεί, και συνελήφθη αμέσως. Καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία στην αρκτική περιοχή, όπου και πέθανε σε ηλικία 47 ετών. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της φυλάκισής του, κατάφερε να διατηρήσει το χιούμορ του. Στη 1 Ιουλίου 2022, περιέγραφε τον καθημερινό του αγώνα με αίσθηση ειρωνείας, μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας του και για τιμωρίες που υπέφερε.

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε έντονα στον θάνατό του, με αρκετούς δυτικούς ηγέτες να ρίχνουν την ευθύνη στον Πούτιν. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The New Yorker, Ντέιβιντ Ρέμνικ, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς το ημερολόγιο φυλακής του Ναβάλνι χωρίς να εξοργιστεί από την τραγωδία των βασάνων που υπέστη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο τελευταίο απόσπασμα που δημοσιεύτηκε, ο Ναβάλνι αναφέρονταν σε συζητήσεις που είχε με συγκρατούμενούς του και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αναρωτιούνταν γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία. «Δεν θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα μου ούτε να την προδώσω. Αν σημαίνουν κάτι τα πιστεύω σου, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα υπερασπιστείς και να κάνεις θυσίες εάν χρειαστεί», είχε πει.

Το βιβλίο του Ναβάλνι με τίτλο «Πατριώτης» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Knopf. Πηγή: news.gr