Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προγραμματίζεται για την επόμενη συνεδρίαση
Οικονομία

Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προγραμματίζεται για την επόμενη συνεδρίαση




Αναμένεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φέτος, με τη συγκεκριμένη μείωση να είναι και η δεύτερη συνεχόμενη μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η τράπεζα είχε αποδείξει την πρόθεσή της να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της με βάση τις οικονομικές συνθήκες και την πορεία του πληθωρισμού.

Η συνεχιζόμενη πίεση από την εξασθένιση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, θεωρούνται βασικοί παράγοντες για τη νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντάς το στο 3,25%. Ειδικότερα, η πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει σταθερή, βελτιώνοντας τις πιθανότητες για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου του 2%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ανέφερε ότι η επίτευξη του στόχου ίσως επιτευχθεί νωρίτερα απ’ ότι αρχικά εκτιμήθηκε, συγκεκριμένα από το πρώτο τρίμηνο του 2025. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε τη μείωση επιτοκίων τόσο την Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση στις τιμές θα πρέπει να συνεχιστεί και το 2025.

Καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μία νέα μείωση, κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εκτός από τον Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ, δεν έχει εκφράσει αντίθεση σε αυτήν την προοπτική. Ακόμη και μέλη που συνήθως ακολουθούν σκληρή γραμμή, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων.

Η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας προσδιορίζεται ως καχεκτική, με την τελευταία έρευνα συγκυρίας της S&P Global να δείχνει ελαφρά επιβράδυνση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο. Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – λειτουργούν υπό συνθήκες συρρίκνωσης της ιδιωτικής οικονομίας. Αυτή η αρνητική τάση καθιστά την τάση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ακόμα πιο επιτακτική.

Πηγή: news.gr